Честит празник, Кърджали! 21 октомври, 2023

Честит празник, Кърджали!
Снимка: Община Кърджали

Кърджали отбелязва днес своя празник, като тази година се навършват 111 години от освобождението на града от османско иго.

По традиция тържествата, посветени на Деня на Кърджали, ще започнат с полагане на цветя и венци - от 11:00 часа пред паметника на ген. Васил Делов, известен като освободител на града. Час по-рано в комплекс „Арпезос“ ще бъде дадено началото на Международен тенис турнир, с участието на състезатели от България, Гърция и Турция. В 10:30 часа в Общински детски комплекс ще започне открит турнир по канадска борба  „Воля  за  победа“, в памет на Недялка Камбурова.

Празничната програма ще продължи с шествие на представителните блокове на учебните заведения, което ще тръгне в 11:30 часа от Дома на културата и ще приключи пред паметника на Освободителите в Градската градина. В 12:00 часа там ще започне тържественият ритуал за празника. 

На пешеходната зона пред паметника на Васил Левски от 14:30 часа любителите на автомобилите ще могат да се насладят на Автомото ретро парад.

Почти през целия празничен 21 октомври – от 10:00 до 17:00 часа в Градската градина ще може да бъде разгледана изложбата „По-дивият свят на Източни Родопи“ на Фондация „По-диви Родопи“.

Денят на Кърджали се отбелязва от 1939 г. с решение на околийската администрация и на тогавашния кмет на града Георги Димитров. Празникът бележи годишнина от освобождението (1912) на Кърджали от османско иго от Хасковския отряд под командването на ген. Васил Делов, по време на Балканската война (1912-1913).

 

Хороскоп Виж всички

Нотификация