Българското кино става на 108 години 13 януари, 2023

Българското кино става на 108 години
Снимка: БГНЕС

13 януари е обявен за Ден на българското кино, тъй като на тази дата през 1915 година е първата публична прожекция на филма на легендарния пионер в киното Васил Гендов  - „Българан е галант”.

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Партнира му Мара Липина. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на Втората Световна война и са останали едва 1-2 кадъра от него. 

Най-гледаният български филм за миналата година е "В сърцето на машината". Филмът на режисьора Мартин Макариев получи поредно признание и е българското предложение за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация