Екопътека ще води до най-атрактивните забележителности край Момчилград 12 януари, 2023

Екопътека ще води до най-атрактивните забележителности край Момчилград
Снимка: Община Момчилград

Община Момчилград ще направи по-лесно достъпна за туристи Вкаменената гора, която е на 30 милиона години. Това ще стане с изграждането на екопътека, преминаваща по едни от най-атрактивните забележителности в района. 

Вкаменената гора е уникална, защото е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени. Най-голямата вкаменелост е с диаметър около 4 метра и височина 1 метър. Вкаменената гора заема площ около 75 акра и е изключително живописна. Предполага се, че дърветата са част от съществувала преди 30 милиона години гора, която се е намирала на брега на древно море.

Екопътеката ще започва от намиращия се край село Равен резерват "Боровец", ще преминава през древната астрономическа обсерватория Харман кая, известна и като българският Стоунхендж. 

Туристическият маршрут ще достига и до религиозния комплекс Елмалъ баба текке, в който може да се разгледа джамия с библиотека. Според легендата в по-малката част на текето са погребани ръцете и очите на Фатима - дъщеря на пророка Мохамед.

По целия маршрут на екопътеката ще бъдат поставени указателни табели, пейки и кошчета за смет, а от крайната й точка ентусиастите ще могат да се върнат към началната с велосипеди, осигурени от община Момчилград.

Финансирането на проекта, който е изготвен от общината, ще бъде осигурена от Местна инициативна група "Момчилград-Крумовград” по Програмата за развитие на селските райони. 

Снимка: Община Момчилград

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация