Нова екопътека в Родопите очаква туристите от началото на летния сезон 11 април, 2024

Нова екопътека в Родопите очаква туристите от началото на летния сезон
Снимка: Фейсбук/Музей на родопския карст

Нова екопътека с дължина около 8 км се изгражда край Чепеларе. Създаването на новия туристически маршрут се финансира от Община Чепеларе.

Планира се екопътеката да бъде готова до началото на летния туристически сезон.  

Туристическият маршрут ще започва от Сбирковата пещера, в която ще бъде възстановена някогашната пещерна лаборатория, в която са извършвани в миналото различни спелеоложки изследвания, съобщават от Музея на родопския карст в Чепеларе. След пещерата маршрутът продължава към местност в района на Рожен, в която са запазени укрепителни съоръжения на старата граница, разделяла Родопите до 1912 г.

Туристическата разходка преминава и през пропастната пещера „Топчето“, в която според легендата са изхвърлени черешовите топчета на четата на легендарния Капитан Петко Войвода. Воювайки за Родопите, четата  получава нареждане да се изтегли в Пловдив. Именно в тази пещера са пуснати черешовите топчета, които не трябвало да попаднат във вражеските ръце. 

Туристическият маршрут ще продължи към пилона „Рожен“ и изворите на р. Чепеларска, след което се връща на отправната точка. Екопътеката преминава по черен път и ще бъде подходяща за пешеходни и велопреходи, както и за сафари разходки с джипове.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация