„Татул“ край Момчилград посреща „Нощта на Орфей“ с вино и музика 17 юни, 2023

„Татул“ край Момчилград посреща „Нощта на Орфей“ с вино и музика
Снимка: Община Момчилград

Днес Археологическият комплекс „Татул“ край Момчилград ще посрещне за седемнадесети път музикалния фестивал „Нощта на Орфей“

По традиция посетителите на културната проява ще бъдат посрещнати край археологическия комплекс с чаша вино. Тази година за жителите и гостите на Момчилград ще пеят дует „Шик“. Вили и Краси Гюлмезови ще изпълнят за своите почитатели най-популярните си хитове и най-новите си песни.

Посетителите ще могат да разгледат последните открития на „Татул“, станали известни през миналото археологическо лято.

На сцената ще излязат също вокалистът Нур Мустафа Исмаил, както и танцова група от Центъра за подкрепа и личностно развитие - ОДК в Момчилград. Спектакъл с танцови изпълнения ще представи пред публиката балетна формация към Театрално-музикален център - Кърджали. Публиката ще чуе и изпълнения на дует "Violins". Фестивалът ще завърши с огнено шоу и заря.

Община Момчилград направи по-лесно достъпна за туристи Вкаменената гора, която е на 30 милиона години, като изгради екопътека, преминаваща по едни от най-атрактивните туристически забележителности в района. Финансирането на проекта, изготвен от общината, беше осигурено от Местна инициативна група "Момчилград-Крумовград” по Програмата за развитие на селските райони.

Екопътеката започва от съществуваща беседка в намиращия се край село Равен резерват "Боровец". По целия маршрут са поставени указателни табели и кошчета, изградени са дървени парапети, мостове и пейки. Екопътеката води до Вкаменената гора. Тя е уникална, защото е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени. Най-голямата вкаменелост е с диаметър около 4 метра и височина метър. Вкаменената гора заема площ около 75 акра и е изключително живописна. Предполага се, че дърветата са част от съществувала преди 30 милиона години гора, която се е намирала на брега на древно море. 

От вкаменената гора екопътеката продължава към древната астрономическа обсерватория Харман кая, известна още като българският Стоун хендж. Край древното светилище е съществувал древен тракийски град, който според археолози е най-големият в Родопите. Освен мегалитния комплекс в района могат да се видят древни скални изсичания, пещери, както и скали с причудливи форми.

Туристическият маршрут завършва до религиозния комплекс Елмалъ баба текке. Той е отворен за посещения на туристи. В комплекса може да се разгледа джамия, към която има библиотека. Самият религиозен комплекс е разделен на две части. В по-голямата има няколко гроба на духовни водачи. Според легендата в по-малката част на теккето са погребани ръцете и очите на Фатима - дъщеря на пророка Мохамед.

От Елмалъ баба текке туристите ще могат да се върнат към началната точка на маршрута с велосипеди, осигурени от община Момчилград.

Хороскоп Виж всички

Нотификация