Игнажден е - не изнасяйте нищо от дома, за да имате берекет през годината 20 декември, 2022

Игнажден е - не изнасяйте нищо от дома, за да имате берекет през годината
Снимка: pxhere.com

На 20 декември празнуваме Игнажден и почитаме Игнатий Богоносец

Прозвището му е свързано с предание, според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство.

Според народните вярвания - празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.

Има няколко поверия за този ден: Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра.

Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари. 

Друго поверие е, че не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.  Не се шие и плете, не се пере, за да не налети болест. Не се вари боб, за да не бие градушка.  Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Имен ден празнуват Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация