Игнажден е - не изнасяйте нищо от дома, за да имате берекет през годината 20 декември, 2022

Игнажден е - не изнасяйте нищо от дома, за да имате берекет през годината
Снимка: pxhere.com

На 20 декември празнуваме Игнажден и почитаме Игнатий Богоносец

Прозвището му е свързано с предание, според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство.

Според народните вярвания - празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.

Има няколко поверия за този ден: Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра.

Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари. 

Друго поверие е, че не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.  Не се шие и плете, не се пере, за да не налети болест. Не се вари боб, за да не бие градушка.  Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Имен ден празнуват Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Нотификация