1 май: Ден на труда и на международната работническа солидарност 01 май, 2024

1 май: Ден на труда и на международната работническа солидарност
Снимка: unsplash.com

1 май е официален празник в над 80 държави по света, отбелязван като Ден на труда или Ден на труда и на международната работническа солидарност.

Празникът води началото си от 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите организират масова стачка, с искане за 8-часов работен ден. След редица протести и сблъсъци, 1 май е обявен за официален празник в САЩ през 1894 г.

Във Франция е познат като Fête du Travail, в Италия - Festa del Lavoro, в Испания - Día del Trabajo, в Германия - Tag der Arbeit, а в Русия - Первомай. В България е известен като Ден на труда и на международната работническа солидарност.

В много страни 1 май е отбелязван с шествия, концерти, пикници и други празнични събития. Често се издигат червени знамена, символ на работническата класа.

Днес 1 май е не само ден за почивка, но и повод за размисъл върху историята на работническото движение, борбата за трудови права и социална справедливост.

Някои от държавите, в които се отбелязва 1 май:

  • Европа: Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Русия, Франция, Чехия, Швеция
  • Америка: Аржентина, Бразилия, Канада, Куба, Мексико, САЩ, Уругвай
  • Азия: Китай, Индия, Япония, Казахстан, Киргизстан, Турция
  • Африка: Алжир, Ангола, Мароко, Мозамбик, Южна Африка
  • Океания: Австралия, Нова Зеландия

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация