9 нови защитени специалности предлага МОН 09 декември, 2022

9 нови защитени специалности предлага МОН
Снимка: unsplash.com

Нови девет специалности да влязат в Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/2024 учебна година, предлага Министерството на образованието и науката.

Седем от специалностите са от професионално направление „Строителство“ - „Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“

Останалите две са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер“ от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“ и „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“

С тях за защитените от държавата специалности от професии ще станат общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици.

От списъка се изважда една специалност - „Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация