Нови 10 специалности защитени от държавата 08 март, 2023

Нови 10 специалности защитени от държавата
Снимка: unsplash.com

 

Нови десет специалности влизат в Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/2024 учебна година. 

Седем от тях са от професионално направление „Строителство“ - „Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“. 

Останалите три нови защитени специалности са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер“ от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“, „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“ и „Управление на радиоактивни отпадъци“ от професионално направление „Електротехника и енергетика“.

С тях за защитените от държавата специалности от професии стават общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. 

Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици. От списъка се изважда една специалност - „Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак. 

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 12 ученици. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация