Внимавайте с храната по Великден 24 април, 2022

Внимавайте с храната по Великден
social Снимка: БГНЕС

В България наблягаме повече на храната, отколкото на същността на празниците, затова ето малко полезна информация, която да имаме предвид във връзка с Възкресение Христово. 

Яйцата са ценен източник на витамини, микроелементи, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се намира най-здравословното съотношение на калий и натрий. Цинкът участва в производството на имунните тела. В организма влизат и два минерала, които по-трудно се набавят от други храни - селен и йод. Съчетанието от витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е особено ценен за зрението. Калцият и лецитинът помагат да се избегне преждевременното стареене на клетките. Жълтъците са богати на холин - ключов хранителен елемент за укрепване на паметта. Те снабдяват организма с приятелски за здравето мазнини. Яйчният белтък пък е синоним на протеин с най-висока биологична стойност. Според диетолозите яйцата са сред 10-те храни, които са най-добри за здравето. Освен това са и нискокалорични. Специалистите препоръчват да се хапват редовно по 4 яйца седмично. Както с всяка храна, и с тях не бива да се прекалява. Внимавайте по Великден и не яжте повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден - в противен случай от жълтъка могат да се получат жлъчни спазми, а от белтъка - алергични реакции. Също така не яжте дори леко спукани боядисани яйца. Боята е проникнала под черупката и може да е опасна. Дръжте боядисаните яйца в хладилника. Макар че те красят трапезата, ако стоят повече от 3 часа на стайна температура, в тях могат да се развият бактерии и да се стигне до инфекция. 

Агнешкото за Великден е традиция. То също е полезно за имунитета. Богато е на цинк. Съдържа голям процент белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В - главно В2, В3 и В12. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнината. Най-здравословно е да не се яде горещо, а с температура около 30 градуса и да се отдели от него лойта, защото е с много холестерол. 

В празничното меню добавете салати с пресен чесън и лук. Те съдържат антиоксиданти - вещества, които са изключително ефективни срещу вируси и бактерии. По-лютите са за предпочитане заради капсицина. Чесънът също е в топ 10 на най-полезните храни, защото съдържа активни биокомпоненти, които намаляват холестериновите отлагания в кръвоносните съдове, а това снижава и риска от сърдечни заболявания. Зелените салати дават ценни витамини и минерали за по-силен имунитет. По-здравословният дресинг е със зехтин заради полезните мазнини и с лимон заради витамин С. 

Не прекалявайте с козунаците, те съдържат много въглехидрати. Но ако ги ядете с натурално кисело мляко, внасяте в стомаха пробиотици, нужни за доброто храносмилане, което е основа на здравия имунитет. 

Не забравяйте редовния празничен съвет на диетолозите - не преяждайте. Това означава не повече от 800 г ядене и пиене на едно сядане. Между отделните ястия си оставяйте поне 30 минути пауза. Месото съчетавайте със зеленчуци в съотношение 1:3 или дори 1:4. Това подобрява храносмилането, защото белтъчините се усвояват по-лесно в комбинация с фибрите. 

Още по-внимателни бъдете, щом сте спазвали великденския пост. Ако изведнъж прекалите с яденето, ще поставите организма в стрес, а той е много вреден за имунитета. 

През почивните дни няма да работите, но е вредно само да лежите. Рязката смяна на ритъма ще ви умори, вместо да ви релаксира. Излезте сред природата и се разхождайте. Това е много важно срещу пролетна умора и за здрав имунитет.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация