Внимавайте с пиенето на много вода 05 май, 2023

Внимавайте с пиенето на много вода
Снимка: unsplash.com

Пиенето на много вода може да е вредно и да доведе до водна интосикация, причиняваща мозъчни проблеми, включително с фатален край, макар и в редки случаи.

Тялото се нуждае от вода, за да функционира правилно, но пиенето на твърде много течности за кратко време може да има сериозни последици за здравето. 

Бъбреците могат да отделят само 0,8 до 1,0 литра вода на час, така че внезапният много голям прием на вода може да наруши електролитния баланс на тялото.

Когато човек пие прекомерни количества вода, мозъчните му клетки започват да набъбват и налягането в черепа се повишава. 

Това причинява първите симптоми на водна интоксикация, включително гадене и главоболие. Тежките случаи на водно отравяне могат да доведат до по-тежки симптоми. 

Концентрацията на минерали в тялото намалява, водата навлиза в клетките чрез осмоза за възстановяване на водно-електролитния баланс и по този начин клетките набъбват. 

Отокът е особено опасен, когато се появи в мозъка. Повишеното вътрешно-черепно налягане може да причини увреждане на мозъка и дори смърт.

Ако се движите малко и не губите много вода чрез потта, тогава се препоръчва да пиете не повече от 2-2,5 литра вода. 

В противен случай водата, която пиете, ще се натрупа в бъбреците и ще причини подуване.

Хороскоп Виж всички

Нотификация