МОН предлага три дати за начало на учебната година 10 март, 2022

МОН предлага три дати за начало на учебната година
social Снимка: МОН

Учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември, както досега, обявиха от Министерството на образованието и науката. 

От там предложиха и три варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината.

Според аргументите на просветното ведомство за предлаганите промени – българските ученици учат най-малко в Европа и имат най-много ваканция, не успяват да усвоят и затвърдят учебния материал в училище – нямат достатъчно време за упражнения, работа в групи и по проекти, а родителите им са принудени да плащат за частни уроци.

Общият брой на задължителните им часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, са 7040. Средната стойност за държавите в Европа е между 8000 и 9000 часа. Най-много занятия имат децата в Ирландия – над 11 хиляди, с над 10 000 часа са в Испания, Холандия и Дания.

Българските деца имат и най-големите ваканции в Европа - средно 91 учебни дни в годината. Средно за Европа ваканциите са общо 70 учебни дни.

Вариантите за промени са предоставени на синдикатите и работодателите в системата на средното образование и предстои задълбоченото им обсъждане.

Предложенията не включват спортните училища, чиято учебна година е с друг график, както и производствената практика на учениците в професионалните паралелки.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация