16 момичета ще спорят за „Девойка Кюстендилска пролет“ 2022 02 март, 2022

16 момичета ще спорят за „Девойка Кюстендилска пролет“ 2022
social Снимка: Фейсбук/Община Кюстендил

55-тият конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет“ 2022 ще се проведе в Общинския театър на 19 март, като това ще бъде първото събитие там след ремонта на сградата.

Събитието ще се излъчва онлайн, защото изборът ще се състои на закрито.
На централния площад "Велбъжд" ще има монтиран екран, където ще бъде излъчвано събитието. То ще се предава и в интернет.

За титлата тази година ще се съревновават 16 кюстендилски момичета.

Конкурсът за избор на девойка "Кюстендилска пролет" с две подгласнички е патентован в патентното ведомство на България и е първият конкурс в България за най-красиво момиче. Първото му издание се е състояло през 1966 година.

В програмата на конкурса на сцената на Общинския театър ще се изявят изцяло кюстендилски изпълнители- Ивана Сашова - финалистка от "Гласът на България", Симона Петрова - финалистка от "България търси талант", Кристиян Янкулов - финалист от  Х-фактор.

Традиционният молебен за здравето на кюстендилци, които се прави на 21 март - празника на Кюстендил, ще се състои пред художествената галерия в града. Там ще има и музикална програма, както и церемония по предаването на символите на града от миналогодишната "Кюстендилска пролет" на новоизбраната. Празничен концерт ще има и на крепостната стена в парк "Хисарлъка" над града.

Празникът "Кюстендилска пролет" е официален празник на Кюстендил. Той се отбелязва в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици.

Хороскоп Виж всички

Нотификация