Днес е Трифоновден, а на 14 февруари -Ден на лозаря 01 Февруари, 2022

Днес е Трифоновден, а на 14 февруари  -Ден на лозаря
social Снимка: Община Асеновград

Църквата почита на 1 февруари паметта на Св. мъченик Трифон.

Той е роден около 225г. в село Комсада. Живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

През 1968 г., след въвеждането на Григорианския календар у нас, паметта на Св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – Трифоновден (1 февруари), Сретение господне (2 февруари), Свети Симеон (3 февруари).

Народни предания в някои части на страната твърдят, че Св. Трифон е бил брат на Богородица.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци. За да покаже, че не е пиян, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация