Избираме 45-то Народно събрание 04 април, 2021

Избираме 45-то Народно събрание
social Снимка: cik.bg

Днес се провеждат редовни парламентарни избори. След гласуването ще бъде сформирано новото 45-то Народно събрание и ще бъде предложено ново правителство. Днешният вот е по-особен, защото се провежда в условия на пандемия.

Страната е разделена на 31 многомандатни избирателни района. В битката влизат 30 партии и коалиции. 6895 кандидати се борят за 240 депутатски банки. По предварителни списъци право на глас имат малко над 6 732 000 хиляди души. На тези избори сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции – 465. Там гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини, но у нас в 9398 секции избирателите ще могат да избират - с хартия или с машина. Първи отвориха секциите в Нова Зеландия.

Изборните секции отварят в 7:00 часа и ще приемат гласуващи до 20:00 часа. Ако в края на изборния ден пред някоя секция все още има чакащи, членовете на комисията трябва да съберат личните им карти и да им позволят да гласуват, но не по-късно от 21:00 часа.

Заради COVID-19 се наложи ваксинация на членовете на изборните секции. Беше направена организация за гласуване с мобилна урна за карантинирани българи.

В цялата страна по време на провеждането на вота ще се следи освен за нарушения на изборните правила, също и за спазване на противоепидемичните мерки. Всички избиратели и ангажираните в изборния процес трябва да носят предпазни маски за лице. В секциите трябва да има дезинфектанти, да се спазва дистанция, а помещенията трябва да се проветряват периодично.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация