Какво да добавим в изварата? 07 октомври, 2020
Изварата е богата на протеини, мазнини, минерали, витамини, макро- и микроелементи. Но ползите от нея до голяма степен зависят от това с какво ще я комбинирате.
За хората над 50 години е препоръчително да ядат извара всеки ден по 100-150 грама сутрин. По принцип е по-добре възрастните да ядат извара сутрин, защото тя задържа течностите.
Изключение правят кърмещите майки, те също като децата по-добре да консумират извара вечер, защото тя осигурява протеини за растежа. В същото време специалната стойност на изварата зависи от добавките.
Изварата с билки и зелени подправки е продукт с по-висока хранителна стойност, тъй като към нея прибавяте хлорофил, фолиева киселина от билките и витамини. Комбинацията с плодове отново дава предимства за изварата.
Ако добавите пипер или сол, това ще доведе до задържане на излишни течности. Изварата се комбинира добре със заквасена сметана - това подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини и калцият.
Особено вредно е да комбинирате изварата със сладко.
Хороскоп Виж всички
Прочети още
Как да спим правилно?
Хасково е готов за зимата
Новини
Декемврийските пенсии ще се изплащат от 5 до 19 декември
Започват масови проверки на играчки и коледна украса за безопасност
ЕС въвежда нови правила за по‑голяма защита срещу измами и скрити такси при плащания
Иван Паланов към съвременните жени: „Мъжко сърце не трае“
България е втора в Европа по поскъпване на жилищата
Коледен ретро автобус и Дядо Коледа на мотор ще обикалят улиците на София
„Stranger Things“ влиза в последната си битка с три финални части
ЕС въвежда задължително чипиране и строги правила за развъждане на котки и кучета
Ромина Пауър разкрива болката, надеждата и истината за изчезването на дъщеря си Иления
Виенският Grandball Orkestra ще гостува с Коледна гала в навечерието на празниците
НВИМ отваря врати след ремонт с нова изложба и вход свободен