Съветите на проф. Чирков за здраво сърце 29 септември, 2020

Съветите на проф. Чирков за здраво сърце
social Снимка: pixabay.com

 

Днес е Световният ден на сърцето. Тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност.

У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.

Профилактиката е най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност, смята председателят на Дружеството на кардиолозите у нас, доц. Мария Токмакова и изброява рисковите фактори: "Артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, някои от ритъмните нарушения, някои други ендокринопатии."

Редовните прегледи също са ключов фактор, напомнят специалистите и съветват пациентите да не отлагат посещенията при лекар заради ковид епидемията.

Проф. Александър Чирков - един от най-добрите кардиохирурзи и най-големите светила на медицината у нас, дава два важни съвета за доброто здраве на нашите сърца.

Никога да не се храним след 18:00 часа. Тогава винаги в корема се образуват газове, които повдигат диафрагмата, а тя притиска сърцето.

И да пием една от най-ефективните и добри смеси за сърцето. Тя се приготвя от 10 глави чесън, счукан на каша, сок от 10 лимона и 1 килограм мед. Сместа трябва да престои една седмица, преди да е готова. След това консумирайте по веднъж на ден от нея.

Проф. Чирков съветва още: „Винаги се старайте да бъдете добри и позитивно настроени. Не допускайте лоши мисли. Изпитвайте по-малко завист и злоба. Мозъкът е сто пъти по-опасен за сърцето от цигарите“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация