Плодовете са опасни за здравето? 09 август, 2020

Плодовете са опасни за здравето?
social Снимка: pixabay.com

Плодовете традиционно се смятат за здравословна храна, а са и много вкусни, заради което повечето хора ги обичат. Оказва се обаче, че някои от тях могат да доведат до чернодробни заболявания. За това предупреди пред радио „Спутник“ ендокринологът доктор Павлова.

Плодовете съдържат въглехидрати, глюкоза и фруктоза. А големите количества фруктоза могат да доведат до мастно чернодробно заболяване, обясни тя:

"Костилковите плодове съдържат повече глюкоза и по-малко фруктоза. А плодовете със семки съдържат повече фруктоза и по-малко глюкоза. Тоест, ябълките имат повече фруктоза, кайсиите имат повече глюкоза. И когато човек мисли, че се храни само с безобидни ябълки или круши, особено през лятото, това не е така - той поглъща фруктоза в големи количества, което може да доведе до не-алкохолно причинено мастно чернодробно заболяване. Глюкозата се преработва от инсулина и се превръща в енергийни и мастни запаси, цялата фруктоза се улавя от чернодробните протеини".

Въпреки популярното мнение, че плодовете трябва да се ядат само на гладно, за да не загниват в стомаха, докато той преработва друга храна, специалистът е на обратната позиция - че те винаги трябва да бъдат десерт и да не се консумират като закуска самостоятелно.

"Когато човек закусва само плодове, той получава „ударни” количества глюкоза и фруктоза, отделя инсулин, в зависимост от количествата. В същото време в менюто му липсва важен компонент - протеин. Съветвам всички да ядат полезните иначе плодове като десерт: комбинирайте ги с парче сирене и кисело мляко и към тях добавете ябълка или кайсия. Когато човек комбинира протеини и плодове, количеството на глюкозата намалява", съветва Павлова.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация