Зимата дойде със сняг, виелици и дъжд в цялата страна 30 ноември, 2020

Зимата дойде със сняг, виелици и дъжд в цялата страна
social Снимка: pxhere.com

Новата седмица започва с предупреждение за опасни явления в цялата страна.

Жълт код за интензивни валежи от дъжд е в сила за областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

Предупреждение за сняг и обилни дъждове е валидно за Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град.

Жълт код за сняг е обявен за областите Видин и Плевен, както и за още 12 области в Северна България, за които важи и предупреждение за силен вятър. Във Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич след обяд се очакват значителни валежи от мокър сняг, ще се образува снежна покривка от 5 до 15 см, ще духа умерен до силен вятър, ще има условия за виелици и навявания, както и за образуване на лед. Жълт код за силен вятър и за силно вълнение е обявен по Черноморското крайбрежие.

Днес над страната ще бъде облачно и с валежи, значителни в източната половина. Там ще вали мокър сняг и ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. В Лудогорието и Централна Северна България, както и в планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. В южната половина от страната ще бъде по-топло и валежите ще са предимно от дъжд. След обяд валежите от запад-северозапад ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Максималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, в София около 2°.

Във вторник валежите навсякъде ще спрат, към обяд - и по Черноморието, където дъждът също ще премине в сняг. Облачността ще се разкъсва и в много райони ще намалява. Студено време с минимални температури между минус 6° и минус 1°, а дневните ще са почти без промяна .

В сряда вятърът ще отслабне, в отделни райони и ще стихне. Сутрешните температури ще се понижат още, в районите в Северна България, където снежната покривка ще се задържи, до около минус 10°.

В четвъртък от юг-югозапад над страната ще започне да се пренася топъл въздух. Сутрешните ще са ниски - между минус 8° и минус 3°, дневните - предимно между 2° и 7°.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация