Порои и силен вятър в цялата страна 13 октомври, 2020

Порои и силен вятър в цялата страна
social Снимка: pxhere.com

Оранжев код за силен вятър и интензивни валежи е обявен за Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-област. Там се очакват валежи до 50 л/кв. м. Ще духа и умерен до силен вятър.

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 9 области - София-град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали и Стара Загора. Жълт код само за силен вятър важи за 13 области в страната, включително и по крайбрежието, както и за силно вълнение на морето.

Днес на много места ще има валежи от дъжд, преди обяд в Западна и Централна България, а след обяд – предимно в Източна. На места в югоизточните райони ще прегърми. След обяд от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и валежите постепенно ще спират. Вятърът ще е умерен до силен.

Максималните температури ще са между 21° и 26°, по-ниски в Западна България – около 16-19 градуса, за Централна България- около 22° и по морето до 26 градуса.

Над планините облачността ще е значителна, с валежи от дъжд, над 1800 метра – дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър.

В сряда ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, в котловините ще стихне. Сутринта ще бъде хладно с минимални температури между 5° и 10°, а максималните ще са между 18° и 23°.

В четвъртък и петък вятърът отново ще е с южна компонента и температурите ще се повишат слабо. Сутринта на места в котловините и низините ще бъде мъгливо.

През нощта срещу петък от запад ще започне увеличение на облачността и в петък отново, отначало в Западна България, а до вечерта и през нощта срещу събота - и на изток, ще има превалявания от дъжд; повишава се вероятността за значителни количества, а в югоизточните райони са възможни и гръмотевици.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация