Скачат цените на градския транспорт в страната 11 март, 2022

Скачат цените на градския транспорт в страната
social Снимка: unsplash.com

Между 1,20 лв. и 1,50 лв. средно ще бъде цената на билета за градски транспорт в страната. Стойността ще се определи в зависимост от това на каква цена са участвали превозвачите в обществените поръчки.

Например в Благоевград цената на обществената поръчка е била 0,80 лв. В момента градският билет там е поскъпнал с 50 процента и струва 1,20 лв. Най-вероятно във времето стойността ще бъде изравнена навсякъде до 1,50 лв.

На национално ниво средно около 30 процента ще бъде увеличението на междуселищните превози. То ще се определи от цените, на които досега е извършван превозът, също и от стойността, при която превозвачите са кандидатствали и участвали в обществените поръчки.

По републиканска транспортна схема съответно завишението ще бъде малко по-голямо. Например Благоевград - София е с 20 процента, или 2 лв., изразено в пари. Билетът досега е бил 10 лв., става 12 лв. По направлението Перник - София също ще се пътува с 20 процента по-скъп билет, защото от 3 лв. става 3,60 лв.

В момента поетапно се увеличават цените, след разговори между съответните превозвачи и общината - възложител. В Перник ще влязат от 15 март, вече са вдигнати в Благоевград, Стара Загора, Момчилград, Севлиево, вероятно до 1 април ще бъдат увеличени навсякъде.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация