Седмо признание от ЮНЕСКО за България 16 декември, 2021

Седмо признание от ЮНЕСКО за България
social Снимка: twitter/UNESCO

Многогласното пеене, което е познато още като „високо пеене”, беше вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

„Високото пеене” е характерно само за българските села Долен и Сатовча, които се намират в област Благоевград.

В миналото този вид песни са се пеели на открито от жени, работещи на полето. Докато са жънели, група жени са пели от едно поле, а друга група им отговаряла от друго поле.

Днес женската групата за високо пеене към читалище „Св. Св Кирил и Методий” в село Сатовча популяризира това уникално музикално наследство, за да остане живо и за следващите поколения. Ръководител на групата е Мария Чобанова.

Международно отличие за „пеенето на високо“ групата получава от фондация „Хердер” в Хамбург през 1988 г., а признанието от ЮНЕСКО идва след 8-годишно чакане и е огромно признание и стимул за изпълнителките и гордост за Община Сатовча.

Това е шестото вписване на България в Представителния списък след Бистришките баби /2008/, нестинарството /2009/, традицията на чипровското килимарство /2014/, народния празник Сурова в Пернишко /2015/ и първомартенските културни практики /съвместна кандидатура със Северна Македония, Румъния и Молдова, 2017/.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация