Психолози помагат на деца и родители заради Ковид-19 16 юни, 2021

Психолози помагат на деца и родители заради Ковид-19
social Снимка: pxhere.com

Детски психолози ще консултират безплатно родители и деца в рамките на националната кампания на омбудсмана Диана Ковачева в подкрепа на детското психично здраве.

Кампанията е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на ограничителните мерки по време на пандемията. По тази причина до 18 юни психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца. 
 
Кампанията, която е под надслов „Синьо лято“, ще обхване 12 града в страната: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Казанлък, Омуртаг, Пловдив, Русе, Стара Загора, Смолян.

Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19. Партньори в осъществяването ѝ са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Омбудсманът открива и гореща телефонна линия за записване 0896 760 007 и имейл h.rangelova@ombudsman.bg за задаване на конкретни въпроси от ученици и родители, ако съществува притеснение за споделяне на проблемите очи в очи с психолог.
 
Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1000 деца разкрива, че заради намалени социални контакти по време на изолацията, половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност.
 
Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация