Празнуваме Зимна Богородица и Петльовден 02 Февруари, 2022

Празнуваме Зимна Богородица и Петльовден
social Снимка: Община Враца

На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне, наричан още Зимна Богородица. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.

40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

На 2 февруари народът ни чества и Петльовден. Денят почита мъжката сила и е известен още и като празник на мъжките рожби. Затова майките на момчета днес трябва да сготвят петел. В някои краища на България пък се колят кокошки за здравето на женските рожби.

Счита се, че произходът на празника е езически, като съществуват няколко версии.

Според разказите по време на турското робство на този ден еничарите вземали кръвен данък - минавали през къщите на християните и отвеждали най-хубавите и най-здравите момчета. От която къща вземали дете, турците поставяли кървав знак на вратата. Българите започнали да колят петли и с кръвта да рисуват по портите, а децата си криели. Кръвният данък се счита от балканските народи за един от най-тежките. Свидетелство са множеството народни песни и предания, разказващи за него.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация