Празнуваме Деня на българския фолклор 22 юни, 2022

Празнуваме Деня на българския фолклор
social Снимка: twitter/ UNESCO

Денят на българския фолклор - 22 юни, е обявен през 2019 година от Министерството на културата, по идея на Ансамбъл „Чинари“ и с подкрепата много творци и институции. 

Инициаторите избират деня, тъй като той е в средата на годината, по време на лятното слънцестоене и дни преди Еньовден – събития, почитани по традиция от българите.

Народно творчество, или фолклор, е събирателно понятие за литературни и музикални произведения с неизвестен или неуточнен автор. През втората половина на XX век в България започва да се използва английската дума фолклор (от folk – народ, lore – мъдрост). Този неологизъм е измислен през 1846 г. от Уилям Томс.

Българските народни песни са най-значителният, разнообразен, художествен дял в българския фолклор. Първите сведения за народни песни и певци са от 9-10 век. Най-много народни песни са запазени от 18 век.

Денят на българския фолклор ще бъде отбелязан с концерт-спектакъл "Време за фолклор“ – постановка и режисура на Асен Павлов, основател на
аансамбъл „Чинари“, чиято е и идеята за учредяването на празника. Тази вечер на сцената на зала №1 на НДК ще се представят възпитаници на Националното училище за танцово изкуство и НМУ "Любомир Пипков" – София, НУИ "Панайот Пипков" – гр. Плевен, столичните училища "Народни будители" и "Иван Богоров", трио "Булгарина", група "Етнотикс", ансамбъл "Чинари".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация