Празнуваме Архангеловден с богата трапеза и обредни хлябове 08 ноември, 2020

Празнуваме Архангеловден с богата трапеза и обредни хлябове
social Снимка: pxhere.com

На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор на св. Архангел Михаил.

Денят е известен още като Архангеловден - най-големият есенен празник след Димитровден.

Според християнската религия, пред престола на Господа винаги стоят седем първенствуващи ангели (архангели), първият от които е Архангел Михаил, представящ Божието слово. Той е смятан за най-смелия и неслучайно в иконографията се изобразява с копие в ръка, тъпчещ с крака дявола.

В народните вярвания съществува предание, че Рангел, както българите са прииначили името на Светеца, е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Затова и според българският фолклор Архангел Михаил олицетворява смъртта и е представян като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек (оттам и другото му име Душевадник). Въпреки тежката му задача, Светецът е смятан за състрадателен и справедлив, освен това според преданията е бил глух, за да не чува жалбите на осиротелите.

Според народните традиции и обичаи Архангеловден е свързан с организирането на семейни и родови служби, общоселски празници и събори. На много места в България се прави и курбан в чест на Архангел Михаил.

Празничната трапеза включва ястия с месо, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул и обредни хлябове.

На Архангелов ден всеки български православен храм отслужва тържествена Света Литургия и прави Водосвет за здраве, а след празника българският народ вярва, че започват „Мратинци“, „Вълчите празници“, през които се спазват обичаи, предпазващи хората от злини.

На този ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Рангел, Райна, Рая.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация