Откриха въглероден диоксид на 700 светлинни години от Земята 26 август, 2022

Откриха въглероден диоксид на 700 светлинни години от Земята
social Снимка: БГНЕС

Международен екип от изследователи е открил въглероден диоксид в атмосферата на екзопланетата WASP-39b, намираща се на 700 светлинни години от Земята. Откритието е направено при изучаване на спектрални данни от орбиталния телескоп "Джеймс Уеб", съобщиха от Женевския университет.

В доклада се казва, че откритието "бележи нов етап в търсенето на живот във Вселената". Планетата WASP-39b е горещ газов гигант, който обикаля около звезда от слънчев тип на разстояние 700 светлинни години от Земята. За разлика от газовите планети гиганти в нашата Слънчева система WASP е много близо до звездата си - осем пъти по-близо от Меркурий до Слънцето.

Както отбелязва съавторът на научната статия Доминик Пети дьо Ларош, "за първи път въглероден диоксид е ясно открит на планета извън Слънчевата система".

Проучването на WASP-39b е част от по-широка програма за изследвания, провеждани с телескопа "Джеймс Уеб". Тя включва и изследването на две други екзопланети, обясняват от Женевския университет. В международната програма участват освен специалистите от университета в Берн и Националният център за научна компетентност по планетарни изследвания на Швейцария. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани следващата седмица в списание Nature.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация