Издигат Пантеон на българските ханове, царе и войводи 06 октомври, 2021

Издигат Пантеон на българските ханове, царе и войводи
social Снимка: Facebook/rayuvtsistars

18 майстори на длетото и 15 живописци от България и Сърбия се събраха на пленер в Еленския Балкан.

В продължение на две седмици творците дялаха от врачански варовик ликовете на ханове, предводители на хайдушки чети и революционери.

Така комплексът край село Раювци в Еленския Балкан се обогати с Алея на българските войводи със 17 пластики на ханове, предводители на хайдушки чети и революционери. Сред тях са ликовете на Георги Бенковски, Панайот Волов, Капитан Петко войвода, Панайот Хитов, Филип Тотю, Жельо войвода, Индже войвода, Румена войвода и др.

Организатор на пленера по изкуство е фондация „Звезди под звездите“. А целта му е запазване на обичаите и традициите на българския народ, неговите култура, история, етнография и фолклор.

Началото на Алея на българските ханове беше поставено с каменни изображения на едни от най-великите владетели от Първото българско царство, хановете Кубрат, Тервел, Крум и Омуртаг.

Първият изграден паметник в Раювци е на легендарния войвода Вълчан, като това е и единственият паметник на този войвода в цяла България.

Мемориалният комплекс допълва Раювските камъни, издигнати по подобие на известния в цял свят Стоунхендж. Те представляват огромни каменни късове, подредени в кръг.

Според една от най-разпространените местни легенди те са свързани с посещение на извънземна цивилизация в района преди хилядолетия. В каменните късове са издълбани послания на велики българи и различни знаци и символи.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация