"Джеймс Уеб" засне Юпитер 23 август, 2022

social Снимка: БГНЕС

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" - вече е заснел изображения на най-отдалечените галактики, виждани някога. Сега мощната инфрачервена обсерватория предоставя зашеметяващи гледки на нашето собствено космическо съседство в снимки, публикувани от НАСА. Снимките на Юпитер, заснети на 27 юли, показват бурната атмосфера на газовия гигант.

Телескопът забеляза и тънките пръстени на Юпитер, изградени от прахови частици от отломки, видими полярни сияния на северния и южния полюс на Юпитер, както и две от луните на планетата - Амалтея и Адрастея. Според НАСА размитите петна на заден план са галактики.

Често описван като наследник на космическия телескоп Хъбъл, Уеб стартира на 25 декември 2021 г., след повече от две десетилетия на разработка. Оттогава телескопът на стойност 10 милиарда долара е изминал повече от 1 милион мили от Земята и сега е разположен в гравитационно стабилна орбита, събирайки инфрачервена светлина. Чрез нея, Уеб е в състояние да пробие космическия прах и да види далеч в миналото, до първите 400 милиона години след Големия взрив.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация