Денят на Свети Пантелеймон е подходящ за пътуване 27 юли, 2020

Денят на Свети Пантелеймон е подходящ за пътуване
social Снимка: pxhere.com

На 27-ми юли църквата почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон, лечител и чудотворец.

Според народните вярвяния – той е по-малък брат на Свети Илия, закрилник на пътешествениците и покровител на летните бури, порои и наводнения. Затова често е наричан Воден Пантелей.

На този ден прелетните птици се събират на ята и се подготвят за дълъг път към топли места. Оттук идва и названието на Пантелей Пътник. 

Денят се смята за тежък, лош, „хаталия“ и се тачи "за патило", "за лихо" (на лошо). Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, за да е здраво семейството им.

Днес отдаваме почит и на светите Седмочисленици - това са просветителите на славянския народ светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Оценила по достойнство делото на просветителите, църквата определя общ ден за почитането им, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен празник.

Светите братя и техните ученици извеждат славянските народи от мрака на езичеството и на религиозното неведение. Книжовната и проповедническата им дейност ги превръщат във възродители на народната душа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация