Честваме 174 години от рождението на Христо Ботев 06 януари, 2022

Честваме 174 години от рождението на Христо Ботев
social Снимка: Община Враца/Facebook

Днес се навършват 174 години от рождението на Христо Ботев.

В родния му град Калофер ще се състои митинг-поклонение. Честването ще започне в 11.30 ч. от къщата-музей на поета и революционер с полагане на цветя пред паметника на майка му Иванка Ботева и с рецитация на стихотворението "Майце си". В честването ще участват представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, жители и гости на града. Митинг-поклонението ще завърши с полагането на "Гирлянд на славата" на Мемориален комплекс Христо Ботев в Калофер.

Националният музей „Христо Ботев“ е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година. По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година.

Някои от традиционните прояви във Враца, свързани с рождената дата на Христо Ботев се отлагат втора поредна година в условията на ограничителни мерки. С военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника му в центъра на града.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация