Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски 14 април, 2021

Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски
social Снимка: Художествената галерия в Казанлък

С различни прояви в цялата страна днес ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на революционера и възрожденец Георги Стойков Раковски.

Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, писател/поет, публицист, журналист, историк и етнограф/етнолог

Честването в родният му Котел ще започне с празнично шествие от Галатанското училище. На централния площад "Възраждане"ще бъде открит негов барелеф. Пред паметника му ще има тържествен ритуал, връчване на сребърен знак "200 години от рождението на Раковски" и церемония по полагане на легионерска клетва от Сдружение "Традиция". Концерт на Представителен ансамбъл на въоръжените сили ще започне от 18 часа на площад "Възраждане". Честването ще завърши с тържествена заря-проверка от 20 часа.

В Пловдив ще се проведе военна церемония в Цар Симеоновата градина и ще бъдат открити две изложби за живота и делото на Раковски.

Документалната изложба "Аз съм бил винаги българин", посветена на 200 г. от рождението на Георги Раковски, ще бъде открита от 11 часа в галерия "Май" в Сливен. В 32 табла и 10 витрини със снимки и документални материали се проследява живота и делото му.

Оригинален портрет на революционера от 1864 година ще бъде показан в Историческия музей в Бургас. Платното, с размери 68х51 см, е част от основната експозиция на Художествената галерия в Казанлък. Художникът на забележителният портрет на Раковски не е известен, но изображението е живо и въздействащо, вярно отразило будната интелектуална личност на възрожденеца от Котел.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация