Близо 200 сурвакари ще огласят Борисовата градина 09 януари, 2022

Близо 200 сурвакари ще огласят Борисовата градина
social Снимка: surva.org

Днес в Борисовата градина жителите на столицата ще станат свидетели на 5-часов спектакъл под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!”.

Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош и Банище и първата софийска сурвакарска група „Йорданови Арт и Приятели” с корени от пернишкото село Селищен дол.

На сцената на парк- театър „Борисова градина” те ще представят обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гастролът на перничани ще започне в 12 часа със спектакъла „Игри с маски” на танцовата формация „Майсторите на танца”. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, ще представи на зрителите обичая „Сурова”.

Ще има мечкарница, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба със снимки от предишните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.

За трета поредна година Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" няма да се състои, след като Перник влезе в тъмночервената зона по заболеваемост от коронавирус.

Хороскоп Виж всички

Нотификация