Бачковският манастир ще раздаде 2022 яйца за Великден 21 април, 2022

Бачковският манастир ще раздаде 2022 яйца за Великден
social Снимка: bachkovskimanastir.com

Монасите в Бачковския манастир ще спазят традицията и ще боядисат 2022 яйца, повечето обагрени в червено. В масовото боядисване ще се включат и доброволци от Бачково и Асеновград.

Първото червено яйце задължително се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на обителта.

Яйцата са дарение и ще бъдат раздадени през трите дни на Възкресение. За Великден в Бачковския манастир се очаква да пристигнат хиляди богомолци от цялата страна.

Деца ще боядисват яйца в Пловдив с благословението на митрополит Николай в храма "Свето Възнесение Господне". Иницативата „Деца боядисват яйца за деца“ е на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и се възобновява след двегодишно прекъсване. Боядисаните яйца, козунаци и великденски сладки ще бъдат дарени на детските отделения по диабет в болниците "Свети Георги" и "Медлайн", както и на деца в нужда.

В духа на традицията и в Пазарджик деца ще боядисват великденски яйца в двора на катедралния храм „Св. Богородица“. Инициатива е на Архиерейско наместничество в Пазарджик и Църковното настоятелство при катедралния храм. Боядисаните яйца ще бъдат занесени на живеещите в домовете за стари хора в Пазарджик и в село Главиница.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация