Асеновград - свещената врата на Родопите 13 Февруари, 2022

Асеновград - свещената врата на Родопите
social Снимка: Милчо Йовчев

Асеновград е благословен с това, че свързва Тракия и Беломорието, обединявайки природата, историята и древните култури в сакрално единство. В местния палеонтологичен музей може да разгледате впечатляващия 5-метров скелет на древния динотериум - гигантско хоботно животно, обитавало нашите земи, както и находките от Хаджидимово отпреди 8 милиона години.

Вековният символ на Асеновград е разположената на 2 км от него средновековна Асенова крепост. Намира се върху висока скала на левия бряг на Чепеларска река, над пътя за Смолян. Един от най-добре съхранените паметници на църковната архитектура в Родопите е каменната двуетажна църква "Св. Богородица Петричка". Тя се издига в автентичен вид сред останките на крепостта.

Параклисът "Света Петка" също е сред емблемите на Асеновград. Разположен е върху висок хълм над града и през нощта се вижда отдалече, заради огромния светещ кръст, поставен отпред. В близост до града се намира вторият най-голям български манастир - Бачковският. Най-голямото му богатство е чудодейната икона на Света Богородица, заради която всяка година по Великден тук идват хиляди вярващи.

В този красив край на страната ни се намира и Кръстова гора - християнският символ на България. Светинята в подножието на Кръстов връх, заедно с тракийското култово плато Белинташ и скалния феномен Караджов камък, образуват т.нар. "Свещен триъгълник на Родопите". Това са три от най-силно енергийните места у нас, около които витаят интересни легенди.

Деси допълва кои са останалите богатства на региона в своя аудиоразказ. Не пропускайте новата вълнуваща дестинация в следващия брой на предаването "Неделна разходка"! 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация