Пловдив посреща Панаир на занаятите и Народен събор с над 4 хиляди гайдари, певци и танцьори 17 май, 2024

Пловдив посреща Панаир на занаятите и Народен събор с над 4 хиляди гайдари, певци и танцьори
Снимка: unsplash.com

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на „Пролетен панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво- Шарени чорапи”, който ще се проведе  до 19 май.

Откриването е днес в 11.00ч на „Улица на занаятите” в Стария град.

Акцент в настоящото издание е занаятът с близо 5000- годишна история „Художествено плетиво”, който  включва  плетива на една, две, пет куки, дантели и обхваща огромно разнообразие от шарки, мотиви и фигури.   

Всички деца желаещи да се докоснат до занаят Плетиво, в събота и неделя ще могат да творят в безплатни работилници. Изделията, изработени в състезанието по бързо плетене на една кука се даряват в помощ на деца със синдром на Даун.  Още много изненади са подготвили майсторите, които ще очакват малки и големи в своите ателиета на „Улица на занаятите”.

А в парк „Лаута“ ще се съберат над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна за деветото издание на „Народен събор Пловдив“. То също ще се проведе от днес до 19 май.  

В народните веселби ще се включат Николай Славеев, оркестър „Млади тракийци“, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Родопа“, „Големите гайди“, множество ансамбли, танцови и певчески състави, детски градини, училища и много други. Хоротеки на открито отново ще бъдат неразделна част от събитието и ще дадат възможност на майсторите на народните танци да покажат уменията си през трите дни. Хайдушки кътове с демонстрации, огромна алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски продукти ще потопят посетителите в българския фолклор. За децата са предвидени грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове, и кошара с малки козички, при които могат да влязат. 

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация