На Гергьовден всяка дъждовна капка е равна на жълтица 06 май, 2024

На Гергьовден всяка дъждовна капка е равна на жълтица
Снимка: pxhere.com

На 6 май църквата почита великомъченик Георги Победоносец -  мъченик за Христовата вяра. На иконите светецът е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. 

Свети Георги е един от най-почитаните светии в България. Той е смятан за защитник, воин и покровител на овчарите и техния добитък.

6 май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Гергьовден е най-големият пролетен празник за българите наред с Великден, който бележи началото на лятото и новата стопанска година. Денят е свързан с много ритуали за здраве и плодородие за хората, животните и полетата. 

Вярва се, че като пазител на нивите свети Георги яхва своя жребец и обхожда рано сутринта посевите, като ги благославя. Затова и стопаните, които имат ниви, в празничната сутрин отиват до тях и ритуално ги обхождат, след което заравят в средата специално запазеното от Великден първо червено яйце. Стопаните молят свети Георги да измоли от Бог добра реколта и благодатен дъжд, защото се вярва, че ако на празника вали – всяка дъждовна капка е равна на жълтица. 

На Гергьовден задължително се принася жертва – курбан в чест на светеца, която в наши дни се нарича „гергьовско агне“. По всички български краища на Гергьовден моми и момци, които вече са на възраст за женене, връзват люлки на плодно или здраво дърво (бук или дъб) и се люлеят, като изпълняват различни песни с любовно съдържание.

На Гергьовден имен ден празнуват близо 180-200 хиляди души, които носят името на светеца Георги или производно на него. 

Честит имен ден от радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация