Тази седмица Венеция въвежда еднодневните билети 23 април, 2024

Тази седмица Венеция въвежда еднодневните билети
Снимка: pxhere.com

На 25 април - официален празник в Италия - за първи път еднодневните посетители във Венеция ще трябва да си купят билет от 5 евро.

Контрольори ще бъдат разположени на главните входове на града и около тях, по-специално на гара Санта Лучия, и ще извършват внезапни проверки на посетителите. Туристите, които нямат билет, ще бъдат поканени да си закупят такъв при пристигането си с помощта на местни оператори. Те обаче могат да бъдат заплашени от глоби в размер от 50 до 300 евро.

Таксата за достъп до Венеция е насочена само към дневните туристи, които влизат в стария град между 8:30 и 16:00 ч. Сред освободените от таксуване са туристите, отседнали в хотели, непълнолетните под 14 години и хората с увреждания.

Първоначално билети ще се изискват само за 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през уикендите от май до юли. Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди. 

Миналата година ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в списъка на застрашеното културно наследство, като се позова на масовия туризъм, а също и на повишаването на нивото на водата, дължащо се на изменението на климата.
Местните власти избегнаха заплахата след като приеха новата система за продажба на билети.

През 2021 г. Венеция вече наложи забрана на огромните круизни кораби, от които ежедневно излизат хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище. Въведен беше и данък за посетителите, които пренощуват.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация