Авиобаза "Безмер" и Техническият университет отбелязват Деня на авиацията и космонавтиката 12 април, 2024

Авиобаза
Снимка: БГНЕС

Авиобазата "Безмер" отваря врати за посетители по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. 

Между  9:30 и 12:30 часа те ще имат възможност да се запознаят със самолетите Су-25, стрелковото въоръжение, летателната екипировка, специалната и самолетообслужващата техника.
Музеят на авиобазата също ще бъде отворен за приятелите на авиацията. Там ще могат да научат повече, както за историята на авиобаза "Безмер", така и да си припомнят, че от 1974 година до 1977 година тук е служил вторият български космонавт Александър Александров, впоследствие включен в програмата "Интеркосмос".

На днешния ден на космонавтиката възпитаници на Техническия университет в София ще представят тестов образец на изкуствен спътник на Земята, който ще бъде изпратен в околоземна орбита през 2026 година.

Тестовият образец на изкуствен спътник на земята е разработен от студентското конструкторско бюро "Заря" към лаборатория "Аерокосмическа техника и технологии" на катедра "Въздушен транспорт", и по конкретно от студента Захари Златков в рамките на неговата магистърска дипломна работа. Целта на спътника е да докаже, че куполи изградени с помощта на полимерни композитни материали с армировка от карбонова тъкан могат да послужат за изграждането на обитаеми производствени помещения на повърхността на Луната или на други небесни тела от слънчевата система.

Това е един съществен принос към развитието на космическите технологии в България, посочват от Техническия университет в София. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация