Някои песни удрят в сърцето, други в стомаха 08 април, 2024

Някои песни удрят в сърцето, други в стомаха
Снимка: Freepik.com

Изненадващите песни се усещат в сърцето, а по-предвидимите хитове ни удрят в стомаха, показва проучване на японски изследователи. 

Те решили да проучат начините, по които музикалните ноти могат да предизвикат специфични телесни усещания и емоции. 527 участници били помолени да набележат къде „усещат“ музиката в тялото си, докато слушат осем кратки мелодии. Всяка мелодия съдържала смесица от акорди с различна степен на непредвидимост и изненада. Участниците били попитани и за това как акордите са ги накарали да се чувстват емоционално.

Усещанията в сърцето били силно свързани с естетическата оценка и чувството на удоволствие, което от своя страна довело до намаляване на чувството на неловкост и тревожност. В същото време усещанията в стомаха, предизвикани от предсказуемите акорди, довели до усещане за спокойствие, удовлетворение и носталгия.

Професор Тацуя Дайкоку от Токийския университет обяснява:  

"Музиката не е просто нещо, което слушаме с ушите си - тя е преживяване, което се възприема от цялото тяло. Мисля, че това усещане на цялото тяло наистина определя музиката“.

Изследването обещава да допринесе за използването на музиката за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация