Изборът на музика зависи от характера на човек 07 юни, 2022

Изборът на музика зависи от характера на човек
social Снимка: Pixabay.com

Музикалните предпочитания обединяват различните характери по света, сочи ново изследване на екип от Университета в Кеймбридж.

Изводите се основават на повече от 350 000 участници от над 50 държави и шест континента. Изследването показва как различните певци и песни се харесват на сходни типове личности по света.

Например песента на Ед Шийрън "Shivers" се харесва на екстровертите, докато невротичните типове вероятно ще се влюбят в "Smells like Teen Spirit" на „Нирвана“. Сговорчивите хора са склонни да имат в плейлистата си "What's Going On" на Марвин Гей или "Shallow" на Лейди Гага и Брадли Купър. Националните граници не могат да спрат отворените типове да слушат "Space Oddity" на Дейвид Боуи или Нина Симон.

Учените са изненадани колко много тези модели между музиката и личността се повтарят по целия свят.

Водещият автор д-р Дейвид Грийнбърг вярва, че подходящата песен може да помогне за преодоляване на социалното разделение и че музиката има неизползвани терапевтични ползи.

Връзката между екстроверсията и съвременната музика е най-силна около екватора, особено в Централна и Южна Америка. Възможно е това да се дължи на факта, че хората, които живеят на места с по-топъл климат са личности, които реагират на ритмична, танцувална музика.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация