Правителството прие промени в Закона за движение по пътищата 05 април, 2024

Правителството прие промени в Закона за движение по пътищата
Снимка: unsplash.com

Правителството прие на последното си заседание промени в Закона за движение по пътищата, които са насочени към повишаване на безопасността по пътищата. Промените включват:

  • Увеличаване на глобите: Глобите за редица нарушения, включително превишаване на скоростта, неправилно паркиране и шофиране под въздействието на алкохол или наркотици, ще бъдат увеличени.
  • Ограничаване на максималната скорост: Максималната скорост на магистралите ще бъде намалена от 140 км/ч на 130 км/ч.
  • Отнемане на книжката за бързо шофиране: Шофьорите, които превишат разрешената скорост с над 40 км/ч в населено място или с над 50 км/ч извън населено място, ще бъдат лишени от шофьорска книжка.
  • Въвеждане на понятието "средна скорост": Средната скорост ще се определя от времето, за което автомобил изминава разстоянието от една точка до друга. Ако разстоянието е било 180 километра и е изминато по извънградски път за по-малко от 2 часа, ще има глоба.
  • Намаляване на отстъпката при плащане на глобата: Отстъпката за плащане на глобата в 14-дневен срок ще бъде намалена от 30% на 20%.

Целта на тези промени е да се намали броят на пътнотранспортните произшествия и да се повиши безопасността на всички участници в движението по пътищата.

Очаква се промените да влязат в сила от 1 юли 2024 г.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация