Преминаваме към лятното часове време - пролетна умора или обикновен мързел 31 март, 2024

Преминаваме към лятното часове време - пролетна умора или обикновен мързел
Снимка: pixabay.com

В 3:00 ч. през нощта на 31 март преместихме стрелките на часовниците с един час напред. 

Преминаването към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия, да се използва по-ефективно дневната светлина, което в крайна сметка води до по-ниски разходи за електроенергия и по-малко замърсяване на околната среда.

През 2018 г. Европейският съюз започна инициатива, за да се реши дали да продължи смяната на часовото време или да се остане само на едно. Повечето държави заеха позиция да се спре със смяната на часовото време заради негативните отражения върху организма. Заради пандемията от коронавируса обаче дискусиите бяха прекратени. 

Причината за отхвърляне на промяната е, че биологичният ни часовник има нужда от адаптация и понякога това отнема по 1-2 седмици. През това време много хора чувстват умора, главоболие, разсеяност, отпадналост и други неприятни ефекти върху организма.

Дали пролетна умора или обикновен мързел са ви обхванали –  психическият тонус през пролетта се повишава, сега е момента за ново начало, промяна в светоусещането, за нови приятелства и подновяване на стари връзки. 

Яжте повече плодове и зеленчуци за сметка на месото, пийте повече топла вода за изчистване от токсините, оставайте по-дълго време на открито. През пролетта клетките в организма започват да се делят по бързо и се увеличава отделянето на полови хормони. По тези причини кожата регенерира, организмът се подмладява и разкрасява цялостно. Желанието за правене на повече секс също е спонтанно. В този смисъл пролетта е повече аргумент за рефреш и по-добър старт, отколкото причина за перманентна умора. 

А към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация