Най-красивите водопади в България: Кога да посетите и какво да очаквате 25 март, 2024

Най-красивите водопади в България: Кога да посетите и какво да очаквате

Боянски водопад

Снимка: БГНЕС

Богата на природна красота, България може да се похвали с множество спиращи дъха водопади, всеки със своя уникален чар и привлекателност. Тези естествени чудеса са не само визуално зашеметяващи, но също така предлагат възможности за релаксация и приключения сред буйни зелени пейзажи. 

1. Райското пръскало, Централен Балкан

С височина от 124,5 метра, Райското пръскало е най-високият постоянен водопад в България и истински спектакъл за гледане. Намира се близо до хижа Рай, в сърцето на Национален парк Централен Балкан. Най-доброто време за посещение е от юни до септември, когато има най-много вода. До водопада може да се стигне чрез преход от местността Паниците (над град Калофер), който отнема около 3-4 часа. Посетителите могат да очакват стръмно изкачване през гъста гора, преди да бъдат възнаградени с величествената гледка към Райското пръскало.

2. Крушунски водопади, село Крушуна

Крушунските водопади, разположени в близост до село Крушуна в област Ловеч, са поредица от каскадни водопади, които се спускат по варовиков каньон. Този очарователен воден спектакъл включва серия от басейни и естествени басейни, свързани помежду си чрез красиви каскади. Най-доброто време за посещение е от април до юни, когато водата е изобилна и растителността е в пълния си блясък. Крушунските водопади са достъпни чрез кратък преход от селото и предлагат на посетителите мрежа от пътеки, които им позволяват да изследват района и да открият скрити съкровища като пещери и малки водопади.

3. Боянският водопад, Витоша

Най-големият водопад във Витоша, Боянският водопад се намира близо до квартал Бояна в София. С височина от 25 метра, той впечатлява както с размера си, така и с живописната си обстановка. Най-доброто време за посещение е през пролетта, когато снеготопенето увеличава притока на вода. До водопада може да се стигне чрез лек преход от квартал Бояна, който отнема около час и половина. По пътя туристите могат да се насладят на красивата природа на планината и да имат възможност да видят други по-малки водопади.

4. Скакавица, Рила планина

Скакавица, разположен в Рила планина, е един от най-високите водопади както в България, така и на Балканите, с височина от 70 метра. Водопадът се състои от три отделни пада, като най-долният е най-впечатляващ. Най-доброто време за посещение е от края на май до началото на октомври, когато нивото на водата е високо и условията са благоприятни за туризъм. До водопада може да се стигне чрез преход от село Самораново или от село Овчарци, като и двата маршрута отнемат около 2 часа. Посетителите могат да очакват живописен преход през буйна зелена гора, преди да стигнат до основата на този спиращ дъха водопад.

5. Кадемлийско пръскало, Централен Балкан

Кадемлийското пръскало, разположено близо до хижа Тъжа в Национален парк Централен Балкан, е друг забележителен водопад в България. Със своите 85 метра височина, това е шестият по височина водопад в страната. Най-доброто време за посещение е от юли до септември, когато времето обикновено е стабилно и водопадът е пълен с вода. До Кадемлийското пръскало може да се стигне чрез преход от хижа Тъжа, който отнема около 2 часа. По пътя туристите могат да се насладят на живописни гледки към върховете Триглав и Ботев.

Водопадите в България предлагат на посетителите уникални и незабравими преживявания сред природата. Независимо дали става дума за величието на Райското пръскало или спокойствието на Кадемлийското пръскало, тези природни чудеса трябва да бъдат високо в списъка с места за посещение на всеки ентусиаст на природата. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация