„Мишлен“ връчва звезди за храна, заслужаваща специално пътуване 18 март, 2024

„Мишлен“ връчва звезди за храна, заслужаваща специално пътуване
Снимка: pxhere.com

Пътеводителят "Мишлен" ще връчи днес звезда на общо 62 ресторанта  - повечето от тях за първи път, като сред тях има 23, които са отворени от по-малко от година.

От началото на пандемията „Мишлен“ превърна представянето на пътеводителя в обиколка из Франция, като последните две се състояха в Страсбург и Коняк. Това отразява разпространението на най-добрите френски ресторанти извън Париж, като през последните години повечето от новите звезди се присъждат на регионални заведения за хранене.

Около 40 малки общини и села ще се сдобият с ресторант със звезда „Мишлен“ в новото издание. Много от тях поставят акцент върху устойчивата кухня, която се произвежда на място

Сред най-добрите готвачи пътеводителят "Мишлен" е колкото страшен и критикуван, толкова и уважаван. Неговите анонимни рецензенти могат да създадат или да разрушат репутацията, което оказва осезаемо влияние върху крехките печалби на ресторантите.

Общо 28 са загубили звезда тази година, включително едно заведение с три звезди.

Братята Андре и Едуард Мишлен, които произвеждат гуми, пускат първия си пътеводител през 1900 г., за да насърчат шофьорите да откриват ресторанти във Франция. Оттогава той е разширен до 45 дестинации по света, а тази година ще пусне подобен пътеводител за хотели.

През 1936 г. са публикувани критериите за класиране със звезда:

Една се дава за „Много добър ресторант в своята категория“.
Две за „Отлично готвене, струва си отбивка“. 
И три звезди за „Изключителна кухня, заслужаваща специално пътуване“

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация