Намаляването на снега застрашава ски курортите по целия свят 14 март, 2024

Намаляването на снега застрашава ски курортите по целия свят
Снимка: unsplash.com

Съгласно проучване, цитирано от Българската телеграфна агенция (БТА), напредването на климатичните промени може да се окаже пагубно за ски курортите по целия свят. До края на века всеки осми курорт е застрашен от липса на естествен сняг, което ще се отрази негативно на зимните спортове и туризма.

Ето някои ключови моменти от проучването:

  • Застрашени курорти: Проучването, проведено от екип от учени от Университета в Инсбрук, Австрия, е анализирало 12 000 ски курорта в 21 държави. Резултатите показват, че до 2100 г. 8% от тях може да останат без естествен сняг, а 32% ще имат значително намален снеговалеж.
  • Влияние на климата: Основната причина за това е глобалното затопляне, което води до по-високи температури и по-малко снеговалеж.
  • Последствия: Липсата на естествен сняг може да доведе до затваряне на ски курорти, което ще се отрази негативно на местните икономики и ще лиши любителите на зимните спортове от любимите им занимания.

Възможни решения:

  • Изкуствен сняг: Някои курорти вече използват машини за производство на изкуствен сняг, но това е скъпо и енергоемко решение.
  • Адаптиране: Ски курортите може да се адаптират към новите условия, като например да се фокусират върху летни спортове или да инвестират в други дейности.
  • Борба с климатичните промени: Най-ефективното решение е да се предприемат действия за борба с климатичните промени, като например намаляване на емисиите на парникови газове.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация