Пловдив отбелязва Международния ден на гайдата – 10 март 10 март, 2024

Пловдив отбелязва Международния ден на гайдата – 10 март
Снимка: БГНЕС

50 участници от 18 страни – Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Германия, Финландия и други, български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. 

Тридневната гайдарска конференция е посветена на Международния ден на гайдата – 10 март. Форумът започна на 8 март вечерта с  концерт с участието само на жени гайдарки.  

Конференцията се организира за първи път в Източна Европа от Българската национална гайдарска асоциация, с подкрепата на Академията за музикално и танцово изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив и под патронажа на Министерството на културата.  

Единственият по рода си интерактивен Музей на гайдата у нас е в смолянското село Стойките.  

В eкспозицията му са подредени предмети от над сто дарители, представители на седемте фолклорни области в България. Чрез пълно потапяне в света на гайдата посетителят може да се докосне до всичко свързано с гайдарското изкуство от началото на XX век до днес.

Ценен експонат в изложението е гайдата, чийто съпрод е записан и лети в космоса с песента „Излел е Делю хайдутин“ на Валя Балканска. Към музейното изложение има отреден кът, в който е показано как е иглеждало ателието на майстора на гайди, легендарния гайдаджия бай Дафо Трендафилов. На специална стена около лика на Апостол Кисьов, създателят на емблематичния съставав „100 каба гайди“ са написани върху кожа от гайда всички имена на 333-мата гайдари участвали в Рекорда на Гинес, поставен на 16 май 2012 година.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация