Видове шарки и техните симптоми 04 март, 2024

Видове шарки и техните симптоми

Шарка

Снимка:

“През есенно-зимния сезон се сблъскваме често с различни инфекциозни заболявания съпроводени с обрив, които засягат най-вече нашите най-малки пациенти, споделя д-р Джиян Мохамад, педиатър в Болница “Здравето“. И допълва, че тези заболявания познаваме като “шарка”. Всички детайли по темата – в този епизод на „Доктор здраве с Мария“.

Най-често срещаната “шарка” е Варицелата, която се причинява от ДНК вирус - Варицела-Зостер. Предава се по въздушно-капков път или чрез директен контакт. Обривът, характерен за Варицела, започва внезапно и с рязко повишаване на температурата. Появява се първо по тялото, по-интензивен е по корема и гърба. Почти не се появява по дланите и ходилата. По лицето е оскъден, но задължително обхваща окосмената част на главата.

Другата, често срещана “шарка” е Скарлатината, която е стрептококова инфекция и това е разликата между нея и Варицелата, чийто причинител е вирус. Засяга най-често деца от 3 до 13 г. възраст и е важно да знаем, че към нея не се придобива имунитет. Началото на заболяването е остро, с рязко покачване на температура, главоболие, общо неразположение, болки в гърлото. Малките деца могат да имат повръщане. Шийните лимфни възли са уголемени и болезнени. Налице са също хрема, запушен нос, конюнктивит. До края на 2-рия ден, състоянието на детето се влошава и се появява обрив. Кожата е зачервена и настръхнала, т.нар. “гъша кожа”, а обривът е от червени петна. Обхваща цялото тяло, но най-силно изразен е по шията, долната част на корема, вътрешната част на бедрата. Наблюдава се и т.нар. “малинов език”.

Не бива да забравяме и синдромът "ръка-крак-уста", който въпреки че е по-рядко срещан, представлява значителен дискомфорт за малките пациенти. Той се причинява най-често от Коксаки вирус и при него обривът се локализира предимно върху дланите и стъпалата, а в устата се появяват болезнени язви. Заради болките в устата, децата се хранят трудно.

“Важно е да подчертаем, че правилното и навременно разпознаване на тези заболявания и тяхната диференциация от други типове обриви може значително да улесни лечението и да намали риска от усложнения. Въпреки че някои от тези заболявания могат да изглеждат тривиални, те могат да имат сериозни последици, особено при малки деца”, споделя още д-р Мохамад. И съветва родителите да не подценяват симптомите и да търсят медицинска помощ при първите признаци на неразположение.

Съществуват и редица други шарки, като морбили и рубеола и т.н., но за щастие те се наблюдават значително по-рядко, заради успешното прилагане на ваксинация.

Хороскоп Виж всички

Нотификация