Широка лъка очаква хиляди гости за кукерския празник Песпонеделник 02 март, 2024

Широка лъка очаква хиляди гости за кукерския празник Песпонеделник
Снимка: shirokalaka.net

Традиционният кукерски събор Песпонеделник в Широка лъка ще се състои на 3 март.  

В навечерието на празника в китното село в Родопите се организират и традиционните концерти и изяви на самодейци. На 29 февруари бе открита изложба с детски рисунки, пресъздаващи кукерския обичай. На 2 март е превърналият се в традиция самостоятелен концерт на възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. 

Откриването на празника Песпонеделник ще бъде на 3 март от 11 часа. Седем кукерски състава от различни фолклорни области на страната ще участват в карнавалната програма в центъра на родопското село. Участие  са потвърдили кукерски състави от Оборище, Тъжа, Драгоданово, Стралджа, Варвара, Турия.  

Кукерските игри ще започнат на площада с изпълнение на домакините от Широка лъка. Песяците, както се наричат местните кукери, ще разиграят своята хореография и ритуал за „прогонване на злото“.  Изпълнението на Песяците завършва с раждането на малко кукерче като част от карнавалния сценарий.  

Хиляди гости и туристи от страната и чужбина се очаква да пристигнат за Песпонеделник, като местата в хотелите в Широка лъка и съседните селища са почти изцяло резервирани за дните около празника. 

На 3 март от 11 ч. до 12:30 ч. ще бъде спряно движението по пътя за Смолян през Широка лъка. Шофьорите на всички моторни превозни средства ще изчакват на място. Участъкът ще се регулира от „Пътна полиция“. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация