Близо 20 филма ще имат световни премиери на „София филм фест“ 28 Февруари, 2024

Близо 20 филма ще имат световни премиери на „София филм фест“
Снимка: siff.bg

28-ият София Филм Фест ще бъде открит на 13 март в НДК, а фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месеца.

Сред филмите, които предстои да бъдат показани за първи път пред публика, са пълнометражният дебют на Яна Лекарска - филмътЗащото обичам лошото време“, „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев, кипърския филм „Африканска звезда“ от Адонис Флоридес, „Когато си на 17“ (Грузия-Германия) на Георги Мухадзе и девет филма от конкурса за български късометражен филм.

Световна премиера ще има още на копродукцията на Сърбия, Молдова и България „Мегдан: Между водата и огъня“ на режисьора Тодор Чапкънов. Филмът разказва история на бивш състезател по водна топка, който иска да спаси отбора си, славата му и да запази традициите на своята общност. 

„Ретроспект“ на Стивън Люис Симпсън е друго заглавие, чиято световна премиера е в рамките на „София филм фест“. Филмът е сниман и продуциран изцяло в България.  Сред филмите със световна премиера на тазгодишния фестивал е също „Караганда“ на американския режисьор Макс Уайсбърг, в който участва актьорът и член на международното жури Димитър Маринов. Актьорът ще участва и в премиерата на късометражния „Сельодка“ на американската режисьорка Милана Вайнтруб.

Богатата фестивална програма на 28-ия София Филм Фест включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави на 6 континента.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация